ГРЧКИТЕ ХОТЕЛИ И РЕСТОРАНИ ОЧАЈНО БАРААТ ПЕРСОНАЛ Недостиг од 80.000 сезонски работници
Според проценките на надлежните здруженија, земјата има потреба од најмалку 80.000 работници, што претставува сериозен предизвик за индустријата која придонесува со речиси една четвртина од грчкиот БДП.

Со почетокот на туристичката сезона, Грција се соочува со сериозен недостиг од работна сила во клучниот угостителски и хотелски сектор. Според проценките на надлежните здруженија, земјата има потреба од најмалку 80.000 работници, што претставува сериозен предизвик за индустријата која придонесува со речиси една четвртина од грчкиот БДП.
Во срцето на Атина, на плоштадот под Акропол, локалните ресторани веќе ги истакнуваат потребите за персонал. „Бараме готвачи, келнери и кујнски работници“, стои на вратите на познатата меана „Каријатис“. Сопственикот Димитрис Статокостопулос вели дека потрагата по работници станува сѐ потешка.
„Туризмот расте, но многу Грци денес преферираат работа со фиксно работно време и слободни викенди, наместо исцрпувачките смени во угостителството“, изјави тој за британскиот весник „Гардијан“.
Недостигот не е изолиран случај само за главниот град. Од островите Родос и Крит до популарните туристички центри ширум земјата, сопствениците на хотели и ресторани се принудени да нудат повисоки плати и подобри услови за да ги привлечат работниците. Понекогаш, тие дури и „крадат“ персонал од конкуренцијата, предупредуваат локалните медиуми.
„Проблемот делумно произлегува од последиците на пандемијата“, изјави Јоргос Хоцоглу, претседател на Грчкото здружение на угостителски и туристички работници (ПОЕЕТ). „Многу работници кои го напуштија секторот за време на карантинот никогаш не се вратија. Сега се соочуваме со сериозен недостиг на квалификуван кадар.“
Додека Грција се подготвува за рекордна туристичка сезона, прашањето останува: дали ќе успее да го пополни јазот во работната сила навреме?


