НАЈОПАСНИ НАМИРНИЦИ ЗА СРЦЕТО – Што мора да избегнувате?

Преработената храна богата со сол, шеќер и адитиви е сериозна закана за срцето.

НАЈОПАСНИ НАМИРНИЦИ ЗА СРЦЕТО – Што мора да избегнувате?

Според Светската здравствена организација, кардиоваскуларните болести се водечка причина за смртност во светот. Иако причините се многубројни, стручњаците истакнуваат дека исхраната игра клучна улога во развојот на овие заболувања.

Преработената храна богата со сол, шеќер и адитиви е сериозна закана за срцето. Кардиологот д-р Бимал Чајар предупредува дека преработеното месо е еден од најголемите ризици – нешто што го потврдува и студија од 2021 година.

Исто така, пржената храна го покачува крвниот притисок, го намалува добриот холестерол и придонесува за зголемување на телесната тежина. Истражувања од 2021 година покажуваат дека редовната консумација значително го зголемува ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар.

Навидум невини, сладките производи и газираните пијалаци претставуваат тивка закана. Студија од 2023 година потврдува дека прекумерниот внес на шеќер директно го оштетува срцето и води до дебелеење.

На крај, рафинираните јаглехидрати – леб, тестенини и други индустриски преработени производи – се сиромашни со хранливи материи и со тек на време негативно влијаат врз здравјето на кардиоваскуларниот систем.

CATEGORIES
Share This