ЕКОНОМИСТИТЕ ПРЕДУПРЕДУВААТ ЕЦБ мора да се фокусира на растот на цените на храната

Ситуацијата со зголемувањето на цените на храната во еврозоната станува се поитна, бидејќи може да предизвика повисоки очекувања за инфлација. Според анализата на Европската централна банка (ЕЦБ), економистите Елена Бобеица, Герит Кестер и Кристијане Никел истакнуваат дека разликата помеѓу цените на храната и општите цени е значително поголема отколку во минатото, што претставува „јасен исклучок и постојан феномен“ кој најмногу ги погодува посиромашните домаќинства.
Во својата публикација, економистите нагласуваат дека иако инфлацијата во еврозоната е во согласност со целта на ЕЦБ од 2%, цените на храната бележат многу побрз пораст, достигнувајќи 3,2% во август. Ова е највисокото темпо меѓу четирите ценовни категории кои ги разгледуваат централните банкари при одлучувањето за каматните стапки. Членката на Извршниот одбор, Изабел Шнабел, предупреди дека „инфлацијата на храната повторно се забрзува“ и може да влијае на очекувањата на потрошувачите.
Според најновите прогнози на ЕЦБ, се очекува забавување на инфлацијата околу 2% во четвртиот квартал, но со потенцијално мало зголемување. Поради тоа што храната се купува секојдневно, потрошувачите брзо реагираат на промените во цените, што дополнително ја засилува перцепцијата за инфлација. Економистите истакнуваат дека повисоките плати и цените на суровините сега се главните фактори за зголемување на цените, а климатските промени дополнително ќе го засилат овој тренд.
Гувернерот на Словачката национална банка, Петер Казимиерж, изјави дека финансиерите ја постигнале целта за инфлација и дека не е потребно да се брза со промените на каматните стапки. Тој нагласи дека е важно да се остане трпелив и подготвен за дејствување кога ќе настане вистинска потреба. Оваа ситуација укажува на важноста од внимателно следење на развојот на цените на храната, за да се обезбеди стабилност на економијата.


