ПЕТ „ЗДРАВИ“ НАМИРНИЦИ КОИ МОЖАТ ДА ПРЕДИЗВИКААТ НАДУЕНОСТ И ЛОШО ВАРЕЊЕ Содржат многу шеќери и масти
Препознавањето на таквата храна може да помогне за подобро здравје на цревата и постабилна енергија.

Не сите здрави намирници лесно се варат и некои можат да предизвикаат надуеност, лошо варење и замор. Препознавањето на таквата храна може да помогне за подобро здравје на цревата и постабилна енергија.
Гранолата, особено индустриската, често содржи многу шеќери, масти, јаткасти плодови и семки што се тешки за варење. Ароматизираниот грчки јогурт може да предизвика гасови и грчеви поради додадени шеќери и чувствителност на лактоза. Засладените житарки имаат малку влакна и многу шеќер, што доведува до нагли промени на шеќерот во крвта и дигестивни проблеми.
Смутијата, особено оние со многу лиснат зеленчук на празен стомак, можат да предизвикаат надуеност и гасови. Сувото овошје, поради концентрираните шеќери и можните сулфити, исто така може да ја наруши дигестијата ако се консумира во поголеми количини.


