ТРАМП СЕ МЕША И ВО COCA-COLA – Наскоро се враќа шеќерната трска во рецептурата

Американскиот претседател Доналд Трамп, преку својата социјална мрежа Truth Social, објави дека води преговори со компанијата „Кока-Кола“ за можноста нивните производи на американскиот пазар повторно да се засладуваат со шеќер од трска. Потегот предизвика бројни реакции во јавноста, особено кај љубителите на мексиканската верзија на Кока-Кола, која традиционално се засладува токму со шеќер од трска.
Компанијата „Кока-Кола“ во кусо соопштение потврди дека „доаѓаат промени“, но не откри конкретни детали за евентуалното прилагодување на рецептите. Иако засега сè уште нема официјална потврда дали и кога би се случила промена во производството, објавата на Трамп ја отвори темата за повторна ревизија на изборот на засладувачи во американската прехранбена индустрија.
Во моментов, најголемиот дел од пијалоците на „Кока-Кола“ во САД се засладуваат со високо-фруктозен сируп од пченка – поевтина алтернатива на шеќерот од трска, благодарение на силните државни субвенции за американската пченка. Од друга страна, т.н. мексиканска Кока-Кола, која се засладува со шеќер од трска, се смета за повкусна и има култен статус меѓу дел од потрошувачите во САД.
Иако Трамп е познат како љубител на Диет Кока-Кола – пијалок кој користи аспартам како засладувач – неговиот ангажман околу состојките во класичната верзија на Кока-Кола повторно ја поттикна дебатата за тоа колку здравствените и економските фактори влијаат врз рецептурите на глобалните брендови. Останува да се види дали најавените преговори ќе доведат до конкретни промени во американскиот пазар.


