ПРАЗНИЧНАТА СКАРА МОЖЕ ДА ЗАВРШИ ВО БОЛНИЦА Еден напиток спасува од гадење и тежина

Мирисот на скара и чадот од жарот денес го преплавуваат регионот, а кај многумина тој празничен амбиент се претвора во вистинска здравствена неприлика.

ПРАЗНИЧНАТА СКАРА МОЖЕ ДА ЗАВРШИ ВО БОЛНИЦА Еден напиток спасува од гадење и тежина

Иако Први мај традиционално не поминува без скара, веселбата често завршува со стомачни тегоби – тежина во желудникот, металоиди, гадење, па дури и посериозни состојби како напад на жолчката или воспаление на панкреасот.

Мирисот на скара и чадот од жарот денес го преплавуваат регионот, а кај многумина тој празничен амбиент се претвора во вистинска здравствена неприлика. Комбинацијата од ражничи, плескавици, кромид, салати со мајонез и алкохол често знае да остави трага – особено кај оние со почувствителен дигестивен систем.

„Празничната трпеза е сериозен предизвик за телото – масна, тешка, зачинета храна во комбинација со алкохол е шок за органите за варење“, објаснува гастроентерологот д-р Илја Невзоров. „Подуеност, киселина, мачнина – сето тоа се предупредувачки знаци кои телото ги испраќа“.

Според него, ако почувствувате гадење уште додека јадете – веднаш престанете со оброкот.

Но, постои и брзо решение кое може да го ублажи непријатното чувство: топла кисела вода.

„Пијте ја нежно загреана, а не ладна од фрижидер. Промешајте ја малку пред да ја испиете. Таа помага да се намали желудочната киселина и го смирува дигестивниот тракт“, советува д-р Невзоров.

Тој предупредува и на една честа грешка – земањето сода бикарбона. Иако таа на прв поглед носи олеснување, може да предизвика дополнителни гасови и подригнување, што уште повеќе го иритира желудникот.

Во секој случај, умереноста останува најдобар лек. Првомајската скара може да биде уживање, но само ако не се претвори во здравствен проблем.

CATEGORIES
TAGS
Share This